Hipertensiunea Tensiunea Arteriala reprezinta presiunea cu care circula sangele in artere. Se inregistreaza doua valori ale tensiunii arteriale, corespunzatoare fazelor ciclului cardiac: tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Hipertensiunea arteriala la adult se defineste ca si o valoare sistolica mai mare ca 140mmHg si/sau diastolica mai mare 90mmHg.
Hipertnsiunea arteriala creste riscul de boala coronariana ( atac de cord ), atac vascular cerebral ( paralizie ) si insuficienta renala, riscul este cu atat mai mare cu cat sunt prezenti si alti factori de risc. Apare mai frecvent la varsta medie si mai ales la barbati, se asociaza cu obezitatea, consumul de alcool, poate avea agregare familiala. Majoritatea pacientilor au hipertensiune arteriala esentiala – fara o cauza identificabila. Exista si hipertensiune arteriala secundara, cand se poate identifica un factor cauzal. In Romania studiile populationale au aratat ca 40% din populatia de peste 18 ani are hipertensiune arteriala, dintre acestia doua treimi nu stiau ca au hipertensiune arteriala, majoritatea asociaza minim alti doi factori de risc. Hipertensiunea arteriala este un inamic tacut.
Exista preconceptia ca hipertensiunea arteriala se asociaza cu dureri de cap , roseata fetei, nervozitate, nimic mai fals. Puteti avea TA=210/130mmHg, fara a avea nici cel mai mic simptom. Singura metoda de a descoperi hipertensiunea este masurarea ei. Aceasta se poate face la medic, acasa, la farmacie, la locul de munca. Daca aveti o singura masuratoare mai mare nu inseamna hipertensiune, daca aveti prehipertensiune sau istoric familial pozitiv pentru boala atunci poate fi necesara masurarea mai frecventa a TA.
Dispozitivele de masurare a tensiunii arteriale sunt alcatuite dintr-o pompa, un manometru – masoara presiunea – si o manseta care se aplica pe bratul dumneavoastra. Traditional, tensiunea se masoara cu ajutorul stetoscopului. Metodele automate intrebuinteaza senzori de presiune. Sunt de preferat aparatele care masoara tensiunea la nivelul bratului. Hipertensiunea arteriala afecteaza in timp organele, se asociaza cu alti factori de risc si grabeste evolutia la boala cardiovasculara manifesta. Ce investigatii putem face: ECG Ecocardiografie- pentru a vedea daca muschiul inimii s-a ingrosat Ecografie de artere renale- exclude hipertensiunea renovasculara Examen vascular de artere carotide cu masurarea grosimii peretilor pentru determinarea aterosclerozei subclinice Analize complete de laborator Monitorizarea ambulatorie a TA